niedziela, 14 września 2008

Sucharki żółtkowe

W kwarcie letniego mleka rozczynić półtory kwarty mąki, dodać 6 łutów drożdży i dać nieco podejść w cieple. Gdy się cokolwiek ruszy ciasto, wlać do niego kwartę żółtek, cukru pół funta, masła sklarowanego pół kwarty i mąki suchej wedle potrzeby. Wybijać to aż od rąk odstawać będzie. Wtenczas nakryte ciasto postawić w cieple. Skoro podejdzie, robić małe bułeczki, maczając ręce w maśle, a gdy te podejdą na blasze, do pieca wstawić. Ostudzone krajać na pół i suszyć w lekkiem cieple. Takie ciasto w suchem miejscu długo się może przechowywać. Chcąc, można pokrajane już bułeczki albo polukrować po wierzchu, albo powlec masą z cukru, białek i migdałów.

zaczerpnięte z "Gospodyni Litewskiej"

Brak komentarzy: