Ośm jaj w całku ucierać mocno w makotrze z funtem cukru, wsypać potem, dodając po trochu, funt i trzy ćwierci mąki delikatnej pszennej, łyżkę skórki pomarańczoweo ugotowanej i najdrobniej usiekanej, łyżeczkę kawianą pod wierzch kardamonii, imbieru, cynamonu, goździków zaś prawie o połowę mniej, dwie łyżki z górą migdałów szatkoswanych słodkich i trochę gorzkich. Ucierać masę, aż od naczynia odstawać będzie, wtenczas, robiąc małe, podługowate pierniczki, nic mąki do nich nie dodając, sadzić je na blasze do pieca letniego, po wyjęciu z niego chleba pytlowego, strzegąc bardzo, aby się z wierzchu nie przysmaliły. Podsuszać można potem raz, drugi i trzeci.
zaczerpnięte z "Gospodyni Litewskiej"
zaczerpnięte z "Gospodyni Litewskiej"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz