niedziela, 14 września 2008

Sucharki czyli cwejbaki

Mąki 1 1/2 garnca, śmietanki lub mleka parzonego kwart 2, jaj 12, półtora kubka cukru, soli łyżeczkę sporą z wierzchem, masła, jeśli do śmietanki - kubków 2, a jeśli do mleka - 3 kubki. Drożdży 1/4 funta. Na zagrzanej śmietance rozczynić mąki połowę z dodaniem jaj i drożdży. Dać nieco podejść w cieple, potem dodać masło, cukier, resztę mąki i mocno wybijać. Gdy ciasto od rąk odstawać pocznie, znowu dać mu podejść już dłużej, póki się nie zacznie pękać jego powierzchnia. Wtenczas robić małe bułeczki na stolnicy masłem wysmarowanej, nic mąki nie podsypując. Gdy po upieczeniu przestygną, krajać je na pół, i znowu zaszuszać w letnim piecu.

zaczerpnięte z "Gospodyni Litewskiej"

Brak komentarzy: