wtorek, 16 września 2008

Pieprzniki

Pięć kubków miodu ucierać w makotrze, aż zbieleje, wbijać po jednem żółtku aż do 10, zawsze mocno ucierając. Wsypać mąki pszennej kubków 5 i tyleż kartoflanej, kardamonii pół łuta, goździków nieco mniej, tyleż pieprzu angielskiego, i ucierać tę masę poty, aż się od spulchnienia podejmie. Wtenczas dodać do niej tęgą pianę, z 10 białek ubitą, i wymieszawszy lekko, zlewać do form papierowych; w nich piec na blasze w letnim piecu, po wyjęciu z niego chleba. Gdy się upieką, krajać ostrym nożem pierniki jakiej chcąc długości, póki ciepłe, potem je znowu w letnim piecu podsuszyć raz lub dwa, aby uschły i skruszały zupełnie.

zaczerpnięte z "Gospodyni Litewskiej"

Brak komentarzy: