niedziela, 14 września 2008

Bułki zaparzane

Do pięciu kwart mąki bierze się jaj 20, z tej mąki kwarta zaparza się dwiema kwaterkami i pół wrzącego mleka, i mocno się uciera i rozbija, aby nie było kawałków i aby masa ta nieco ostygła; wtenczas wlewają się rozbite jaja, dodaje się 1/4 funta drożdży, a wszystko to rozmieszane przecedza się przez sito. Z odmierzonej mąki dodać tyle, aby nią dobrze zaprawić rozczynę, rozbić ją i nakrytą w cieple postawić. Gdy się cokolwiek zacznie ruszać, wsypać resztę pozostałej mąki, wdać potem kubek dystylowanego masła, wsypać cukru półtora kubka, soli łyżeczkę, rozbijać i wymieszać dobrze, aż od rąk odstawać pocznie; wtenczas postawić ciasto w cieple, aby podeszło doskonale, a porobiwszy bułki, dać im wyrosnąć jak można najlepiej, i posmarowawszy żółtkiem wierzchy, wstawić do pieca, jak wyżej. Takie bułki są bardzo pulchne i nie prędko czerstwieją.

zaczerpnięte z "Gospodyni Litewskiej"

Brak komentarzy: