niedziela, 14 września 2008

Ciastka zaparzane

Kwartę mąki należycie suchej oparzyć kwartą mleka wrzącego, wycierać i wybijać mocno, żeby nie było kawałków, aż ciasto zacznie przestygać. Wtenczas włożyć drożdży 1/4 funta i postawić w cieple, żeby trochę podeszło. Potem wlać 20 jaj w całku, albo 40 żółtek bez zarodków, masła 2 1/2 kubki, wsypać mąki kwart 4, soli łyżeczkę i kubek cukru. To wszystko ubijać mocno, a gdy ciasto od rąk odstawać będzie, postawić je w cieple, a gdy się dobrze podniesie, rękami w maśle zmaczanymi wyciskać małe bułeczki i te kłaść na blasze, na której skoro podrosną, sadzić do pieca, podobnie jak inne.

zaczerpnięte z "Gospodyni Litewskiej"

Brak komentarzy: