niedziela, 14 września 2008

Ciasto do herbaty, rogalami zwane

Do 1 1/4 szklanki mleka letniego parzonego, kładą się 3 łuty dobrych drożdży, i dodawszy kwartę mąki i 10 żółtek, mocno się wybija i stawia w cieple, aby się trochę ciasto ruszyło pod nakryciem. Wtenczas dodaje się pół funta sklarowanego masła, a po dobrem wybiciu, dodawszy, jeśli trzeba, jeszcze pół kwarty mąki, stawić znowu w cieple; gdy się ciasto lepiej, niż uprzednio, podejmie, robią się z niego na stolnicy wałeczki trochę mniej niż ćwierciowe, grubsze nieco w swych środkach, niż po końcach, i te spłaszczone kładą się na blasze, w formie półksiężyca lub podkowy, smarują się po wierzchu żółtkiem, nie tykając boków, i osypane cukrem tłuczonym, stawią się do pieca, niezbyt gorącego, na pół godziny.

zaczerpnięto z "Gospodyni Litewskiej"

Brak komentarzy: