niedziela, 21 września 2008

Śliwki węgierki podawane jako owoce kandyzowane


Proporcja:
Na funt owocu, funt cukru i szklanka wody.

Śliwki opłukać, wydrążyć ostrożnie i zalać letnim ulepem. Na drugi dzień odlać ulep, wygotować go i zalać śliwki ciepłym ulepem, na trzeci dzień gorącym. Na czwarty dzień ulep wygotować, wrzucić śliwki i smażyć, póki owoc nie będzie przezroczysty po brzegach, a ulep nie dojdzie do gęstości rozpuszczonego miodu i nie zacznie się na łyżce zatrzymywać. Wtedy wyjąć owoce do suchego kamiennego garnka, zalać je ulepem i niech tak postoją otwarte ze dwa dni Po upływie tego czasu zakryć podwójnym papierem i obwiązać sznurkiem.

Jeżeli chcemy śliwki podać na sucho jako owoce kandyzowane, wyjąć je na kratkę, a po kilku godzinach, gdy ulep dostatecznie ocieknie, wkładać śliwki jedną w drugą, nadając kształt śliwki całej i wkładać do papierków karbowanych. Zamiast wkładania śliwek jedna w drugą, można każdą z osobna wypełnić masą migdałową.

Masa migdałowa do nadziewania śliwek węgierek podanych na sucho


Proporcja: Na 1 kg śliwek, 1/2 kg cukru i 1/4 kg migdałów.

Siwki sparzyć, obrać ze skórki, wydrelować i rozgotować na marmoladę (ciągle mieszając). Gdy rozgotowane, dodać cukier i gotować tę masę do gęstości t.j. póki się nie zacznie na łyżce zatrzymywać. Wtedy wrzucić migdały, poprzednio sparzone, wyłuskane i niezbyt drobno posiekane. Z migdałami pogotować masę jeszcze z 10 minut, następnie wyłożyć ją do garnka kamiennego, i gdy dobrze wystygnie, zakryć papierem, zawiązać przechowywać w miejscu suchem i chłodnem.

zaczerpnięte z "Przepisów spiżarnianych" (1914)

Brak komentarzy: