niedziela, 14 września 2008

Brjosz do herbaty

Na 1 1/2 kwarty mleka letniego wsypać garniec mąki, 6 łutów drożdży i 20 żółtek, mocno to ubić i postawić do podejścia; gdy się cokolwiek ciasto ruszy, wlać do niego kwaterkę masła sklarowanego, soli pół łyżeczki, cukru kubek, a po powtórnem mocnem ubiciu, znowu dać podejść ciastu. Gdy prawie we troje przybędzie, wyłożyć je na stolnicę, i wałkować na niej po trzy jednostajnej długości i grubości wałki; te splatają się razem, kładąc zawsze na wierzch ten koniec, który jest na spodzie, pierwiej z prawej, potem z lewej go biorąc, tak zupełnie, jak się splatają włosy. Gdy plecionka cała się ułoży, kładzie się na blasze, posypanej mąką; smaruje się żółtkiem z wodą, potem suto cukrem się osypuje i migdałami siekanymi. Gdy dobrze podrośnie, sadzi się do pieca.

zaczerpnięte z "Gospodyni Litewskiej"

Brak komentarzy: